CMC poza siecią firmową

Zadaj pytanie naszemu ekspertowi
Post Reply
krzysztofz
Posts: 2
Joined: 18 Jan 2013, 10:48

CMC poza siecią firmową

Post by krzysztofz » 18 Jan 2013, 10:50

Witam,
Chciałbym się dowiedzieć co trzeba zrobić aby cmc było wystawione na zewnątrz sieci firmowej?

User avatar
multicon24
Administrator
Posts: 164
Joined: 24 Oct 2012, 20:59

Re: CMC poza siecią firmową

Post by multicon24 » 18 Jan 2013, 13:36

Witam serdecznie,

Aby "wystawić" CMC na zewnątrz należy przekierować określone porty (port forwarding) w ruterze będącym bezpośrednio podłączonym do internetu na adres IP wybranego CMC, znajdującego się w wewnętrznej sieci. Proponuję ustawić stały adres IP w CMC, zamiast DHCP.

Należy przekierować porty (protokół TCP): 80,110,135,139,445,3128,6000,502

Istotne jest, czy adres IP zewnętrzny jest adresem stałym czy, jest dynamicznym. W drugim przypadku, można wykorzystać usługę DYNDS lub podobne: http://dyn.com/dns/ lub http://www.noip.com/

--
Specjalista ds. technicznych MultiCon
Wiktor Fikier
Attachments
zdjecie.jpg
Przykładowe przekierowanie portów na ruterze
zdjecie.jpg (60.64 KiB) Viewed 5403 times

krzysztofz
Posts: 2
Joined: 18 Jan 2013, 10:48

Re: CMC poza siecią firmową

Post by krzysztofz » 21 Jan 2013, 12:32

Korzystam z programu daq Manager. W sieci wewnętrznej wpisany jest port 80. Jaki port mam wybrać w przypadku, gdy program ten mam zainstalowany w domu, a cmc jest podpięte pod sieć wewnętrzną firmy?

User avatar
multicon24
Administrator
Posts: 164
Joined: 24 Oct 2012, 20:59

Re: CMC poza siecią firmową

Post by multicon24 » 21 Jan 2013, 14:33

Należy zostawić port nr 80. Jako adres IP proszę wpisać adres IP firmowy (w przypadku stałego adresu), lub nazwę domeny otrzymanej z portalu dyndsorg (http://dyn.com/dns/) lub Noip (http://www.noip.com/).

--
Specjalista ds. technicznych MultiCon
Wiktor Fikier

Post Reply