Nowa funkcjonalnosc ... ale jak to zrobic w CMC99 ?

Napotkałeś problem podczas użytkowania MultiCona? Pisz na tym Forum
Post Reply
JKE
Posts: 4
Joined: 18 Feb 2013, 02:20

Nowa funkcjonalnosc ... ale jak to zrobic w CMC99 ?

Post by JKE » 18 Feb 2013, 02:28

Od dnia "...03.01.2013 MultiCon CMC zyskał nową funkcjonalność.

Używając funkcji "Detekcja wartości szczytowej" urządzenie może wykryć maksymalną wartość sygnału zmiennego w czasie. Opcja ta jest szczególnie użyteczna, w przypadku kiedy CMC nie jest rejestratorem, a informacja o naturze sygnału jest istotna..."

Prosze pokazac na prostym przykladzie jak to zrealizowac w CMC99.

User avatar
multicon24
Administrator
Posts: 164
Joined: 24 Oct 2012, 20:59

Re: Nowa funkcjonalnosc ... ale jak to zrobic w CMC99 ?

Post by multicon24 » 18 Feb 2013, 13:40

Witam serdecznie,

Aby móc korzystać z funkcji detekcji szczytów proszę o aktualizację Firmware CMC do najnowszej wersji 3.05.2. Link do pobrania
http://www.simex.pl/readfile.php?name=Y ... NkLnppcA==


Załóżmy, iż kanał pierwszy przypisany jest do wejścia prądowego, którego przebieg czasowy podobny jest do przykładowego sygnału przedstawionego na Rys.1. Chcemy w kanale drugim pokazywać wartości szczytowe wejściowego sygnału.
W konfiguracji kanału drugiego jako Tryb wybieramy również Wejście sprzętowe, wskazując jako źródło to samo wejście co w kanale pierwszym.

Typ filtru zmieniamy na Detekcja szczytów (rys.2) i wchodzimy do konfiguracji filtru, gdzie dostępne są poniższe parametry (rys.3):
a) Tryb – pozwala wybrać tryb pracy filtru, do wyboru mamy:
szczyty – funkcja wykrywa wartości maksymalne w wybranym kanale,
doliny – funkcja wykrywa wartości minimalne w wybranym kanale,
b) Wartość – poziom sygnału wejściowego, o jaki musi on zmaleć lub wzrosnąć, aby została wykryta wartość szczytowa,
c) Czas podtrzymania – czas przez jaki zostanie podtrzymana wykryta wartość szczytowa, pod warunkiem, że nie zostanie wykryta nowa lub nie zostanie ona skasowana,
d) Tryb resetu – włącza i wyłącza możliwość resetowania wykrytej wartości szczytowej. Możliwe opcje (rys.4):
nieaktywny – reset wartości szczytowej nie jest aktywny,
z kanału logicznego – pozwala wybrać kanał logiczny, w którym wartość większa od zera będzie resetować wykryte szczyty,
Źródło resetu – zawiera listę kanałów, z której wybrany będzie źródłem resetu wykrytej wartości szczytowej


--
Specjalista ds. technicznych MultiCon
Wiktor Fikier
Attachments
p_h.jpg
Rys.1 Przykładowy przebieg czasowy
p_h.jpg (124.02 KiB) Viewed 9629 times
rys.2.png
Rys.2 Typ filtru
rys.2.png (35.36 KiB) Viewed 9629 times
rys.3.png
Rys.3 Konfiguracja filtru
rys.3.png (32.37 KiB) Viewed 9629 times
rys.4.png
Rys.4 Tryb resetu
rys.4.png (36.48 KiB) Viewed 9629 times

JKE
Posts: 4
Joined: 18 Feb 2013, 02:20

Re: Nowa funkcjonalnosc ... ale jak to zrobic w CMC99 ?

Post by JKE » 18 Feb 2013, 17:34

multicon24 wrote: c) Czas podtrzymania – czas przez jaki zostanie podtrzymana wykryta wartość szczytowa, pod warunkiem, że nie zostanie wykryta nowa lub nie zostanie ona skasowana,
Czy "Czas podtrzymania" mozna ustawic tak aby CMC99 pokazywal i rejestrowal wartosci szczytowe w trybie dziennym; czyli innymi slowy rejestrowal i trzymal w pamieci pojedyncze wartosci MIN i MAX wykryte w czasie ostatnich 24 godzin?

User avatar
multicon24
Administrator
Posts: 164
Joined: 24 Oct 2012, 20:59

Re: Nowa funkcjonalnosc ... ale jak to zrobic w CMC99 ?

Post by multicon24 » 19 Feb 2013, 09:58

Witam ponownie,

Czy posiada Pan klucz do CMC uruchamiający funkcję rejestracji? Może Pan przytoczyć kod zamówieniowy (konfiguracja opcji) Pańskiego urządzenia? Te informacje są mi potrzebne do przygotowania wyczerpującej odpowiedzi.

--
Specjalista ds. technicznych MultiCon
Wiktor Fikier

JKE
Posts: 4
Joined: 18 Feb 2013, 02:20

Re: Nowa funkcjonalnosc ... ale jak to zrobic w CMC99 ?

Post by JKE » 20 Feb 2013, 15:06

Tak mamy klucz rejestracji,

Nasz CMC99 posiada 8 wejsc pradowych 4-20mA i 8 wyjsc przekaznikowych.

JKE
Posts: 4
Joined: 18 Feb 2013, 02:20

Re: Nowa funkcjonalnosc ... ale jak to zrobic w CMC99 ?

Post by JKE » 21 Feb 2013, 01:38

JKE wrote:Tak mamy klucz rejestracji,

Nasz CMC99 posiada 8 wejsc pradowych 4-20mA i 8 wyjsc przekaznikowych.
Korekta - powinno byc 16 wyjsc przekaznikowych

A oto pelna informacja:

CMC-99-PS4/ACM/R81/E/I16-001

Slot C = R81
Slot A = I16

User avatar
multicon24
Administrator
Posts: 164
Joined: 24 Oct 2012, 20:59

Re: Nowa funkcjonalnosc ... ale jak to zrobic w CMC99 ?

Post by multicon24 » 21 Feb 2013, 14:58

Witam ponownie,

jeżeli ma Pan uruchomioną funkcję rejestracji należy wybrać do rejestracji tę Grupę , gdzie jest zamieszczony kanał z ustawioną detekcją szczytów. Warto również dołączyć do rejestracji kanał wejściowy, będący rzeczywistym sygnałem wejściowym.

W kanale z ustawioną detekcją szczytów Konfiguracja filtru, Czas podtrzymania należy ustawić na zero, aby wybrany kanał logiczny prezentował zawsze szczyty. Dla poprawnej identyfikacji kolejnego szczytu należy dobrać Wartość pasującą do charakteru sygnału.


--
Specjalista ds. technicznych MultiCon
Wiktor Fikier

Post Reply